Voor wie
Het project ‘ontheemding’ staat open voor alle jongeren (vanaf 14 jaar) die door Wingerdbloei begeleid worden en waar in samenspraak met de jongere, de ouders en de verwijzer wordt geoordeeld dat een ‘ontheemding’ een meerwaarde betekent in het traject van deze jongere.
Wingerdbloei organiseert geen ‘ontheemding’ die niet ingebed is in een ruimer traject binnen de eigen organisatie.
Over de 'ontheemding'
Wij zien het ontheemdingsproject als een nieuwe start van het hulpverleningstraject, dit wil zeggen dat de jongere met een schone lei begint en dus nieuwe kansen krijgt en voor zichzelf creëert. Dit nieuwe traject start met een overgangsperiode, waarbij de jongere een tijd (2-3 maanden) in het buitenland verblijft (de ontheemding) en op die manier de tijd en ruimte krijgt om tot rust te komen.
Met ’tot rust komen’ bedoelen we op een actieve wijze (door arbeid en andere inspanningen) ruimte maken om voor zichzelf te zorgen en zich opnieuw te leren aanpassen aan een positieve omgeving.
Hieruit kan nieuwe moed en kracht geput worden om bij terugkomst sterker te staan in de vertrouwde omgeving; zowel door nieuwe ervaringen, als door wat hij/zij over zichzelf ontdekt heeft. Ondertussen hebben de mensen die vanuit België steunen, misschien ook hard gewerkt. Zo is iedereen klaar om samen terug aan de slag te gaan.
Het beoogde resultaat bij deze werking is de terugkeer van de jongere in het dagelijks leven, in de “maatschappij”, in “gewone” hulpverlening.
Hierbij wordt zowel met de jongere als met de omgeving samen gewerkt.
Er wordt een balans opgemaakt van de draagkracht, het functioneren, de gevoelens, de verwachtingen… van de verschillende betrokkenen.
Samen met de jongeren de ouders en eventueel andere belangrijke steunfiguren wordt bekeken welke doelstellingen haalbaar zijn teneinde :
- Het dagdagelijks functioneren van de jongere in positieve zin te veranderen.
- De draagkracht van de jongeren en de omgeving te versterken.
- De zelfstandigheid van de jongere te vergroten om zodoende de draaglast van de omgeving te verminderen.
- De sociale netwerken van de jongere te vestigen (gezin, school, werk, vrije tijd…).
Er wordt intensief samen gewerkt met alle betrokkenen (=contextuele werking) om verbroken of geschonden banden te herstellen. De ouders, maar eventueel ook andere personen, kunnen immers een belangrijke ondersteuning betekenen.
Deze rol kan een “thuis” zijn en/of een steun en toeverlaat op moeilijke momenten.
Verloop
De ontheemding wordt voorafgegaan door een voorbereidingsfase van minimum 1 maand.
Tijdens deze periode worden alle betrokken partijen gehoord en wordt een individueel projectplan opgesteld. In dit plan staat onder meer beschreven hoe het ontheemdingstraject zal verlopen en wat de concrete doelstellingen zijn.
De ontheemding duurt 2-3 maanden (uitzonderlijk kan dit langer zijn) tijdens dewelke de jongere in het buitenland verblijft en er een werkproject onderneemt. Op deze manier wordt een overgangsperiode gecreëerd.
Zowel de jongere als de omgeving krijgen de kans om even tot rust te komen en alles op een rijtje te zetten. Er is tijd en ruimte om energie op te doen zodat daarna met frisse moed kan gewerkt worden aan een nieuwe start.