Transparantie
Wingerdbloei tracht zich zo transparant mogelijk op te stellen:
- transparantie over het eigen handelen
- transparantie over de invulling van de opdrachten
- transparante communicatie
- een transparant hulpverleningstraject
We zeggen wat we denken voor zover het relevant is voor het hulpverleningsproces. We bieden duidelijkheid door uit te leggen waarom we wat denken. Indien er sprake is van redenen waarom dit uitzonderlijk niet zou kunnen, motiveren we dit ten gronde. Openheid van besluitvorming ten aanzien van de gezinnen waarmee wij samenwerken is vanzelfsprekend. We vragen dit ook van al onze medewerkers en externe partners.
Resultaatgericht
Vertrekkende vanuit het gezinssysteem en met een ruime kijk op de realiteit gaan we op zoek naar de meest aangewezen hulpverlening.
Onze doelstellingen zijn de tastbare resultaten die we nastreven in de hulpverlening aan gezinssystemen. Deze doelstellingen worden samen met het gezinssysteem en de verwijzende instantie vanuit continue vraagverheldering gedefinieerd en geëvalueerd.
We betrachten deze doelstellingen SMART te formuleren: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.
Continuïteit
We streven continuïteit na in de opvolging van het hulpverleningstraject van de jongere doorheen de zorgmodaliteiten die Wingerdbloei aanbiedt.
We beogen continuïteit in ons engagement tot hulpverlening naar de jongere en gezinssysteem: ook daar waar – om wat voor reden dan ook – de hulpverlening vanuit Wingerdbloei werd of wordt afgebroken blijft er een fundamenteel engagement om de draad weer op te pakken. Wij voelen ons tijdloos verantwoordelijk voor elk gezinssysteem dat met ons een hulpverleningstraject is gestart.
Leiderschap
Opvoeden vraagt leiderschap, hulpverlenen vraagt leiderschap, een organisatie doen draaien vraagt leiderschap. Leiderschap is in essentie de volle verantwoordelijkheid opnemen voor het creëren van ontwikkelingskansen. Leiderschap binnen onze hulpverlening vertrekt altijd vanuit onze (maatschappelijke) opdracht.
Kracht
Wij geloven in de kracht van mensen en geloven dat die niet vanuit een machtsrelatie kan worden afgedwongen.
Wij geloven in daadkracht, in dingen oppakken die moeten worden opgepakt
Wij geloven in veerkracht. Veerkracht verwijst in de wereld van de menswetenschappen naar het vermogen om zich goed te ontwikkelen, ook al leeft men in moeilijke omstandigheden. Wij proberen te begrijpen hoe mensen, ondanks grote moeilijkheden, erin slagen een innerlijke kracht te ontwikkelen die hen niet alleen overeind houdt, maar hen er tevens toe brengt zelf initiatieven te nemen. Wij nemen initiatief naar behoud, herstel en toename van veerkracht.
Creativiteit
Wij geloven in creativiteit van onze gezinnen en van onszelf. Door terug te durven gaan naar de kern ontdaan van zijn complexiteit, door het produceren van nieuwe kijken of ideeën over, door humor, door te durven associëren en fantaseren, door out-of-the-box denken en andere, willen wij de vooropgestelde doelen binnen de hulpverlening realiseren.
Verdraagzaam en tolerant
Wij gaan ervan uit dat er verschillende waarheden zijn en dat niemand de enige waarheid kent. Begeleiding bestaat onder andere uit ‘spreken met elkaar’. Ieder mag zijn eigen mening vormen en hebben. Vanuit respect voor bestaande verschillen, gaan we op zoek naar gemeenschappelijkheid in hoe we kijken en denken over problemen en oplossingen.
Taboe-loos
Wij hebben geen taboes als het gaat over de probleembeleving van onze cliënten of de maatschappij die ingrijpt. We gaan geen thema’s uit de weg en laten ons niet leiden door schroom. Wij verschansen ons niet achter een muur van zwijgen of krachteloze uitingen van begrip. Wij gaan de (soms pijnlijke) confrontatie aan.
Pluralisme
Zowel de bestuursorganen als de medewerkers zijn vrij in hun geloofs-, relationele- en maatschappelijke keuzes in de privésfeer. Naar de cliënt toe zal de persoonlijke overtuiging niet primeren t.o.v. de nood en overtuiging van de cliënt.
Wingerdbloei organiseert de hulpverlening binnen het kader en de waarden van onze maatschappij en met respect voor de rechten van het kind.
Ouders kunnen binnen deze grenzen voor hun kinderen eigen keuzes maken m.b.t. geloofskeuze, schoolkeuze, over eventuele aparte gebruiken hieraan verbonden – voor zover haalbaar en hanteerbaar – in de leefgroepen en voor zover zij binnen de maximale ontplooiingskansen van het kind niet in het gedrang brengen.
Non-discriminatie
Wingerdbloei streeft naar gelijke kansen voor iedereen, maakt feitelijke of vermoedelijke ongelijkheden zichtbaar, bespreekbaar en bevordert gelijkheid en gelijkwaardigheid.
Wingerdbloei benadert mensen altijd respectvol, dit zowel in ons praten met de ander, praten over de ander, schriftelijk communiceren naar en over de ander.
Wingerdbloei discrimineert niet in de betekenis dat een individu of een bepaalde groep mensen wordt beledigd, bedreigd, uitgesloten of anders wordt behandeld op grond van kenmerken die er niet toe doen: ras/afkomst, huidskleur, sekse, seksuele geaardheid, genderidentiteit, religie of levensbeschouwing, leeftijd, handicap of een fysieke eigenschap, huidige of toekomstige gezondheidstoestand.
Mede vanuit zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid engageert Wingerdbloei zich om in onze eigen organisatie, in hulpverleningsprocessen of in de samenwerking met anderen, actie ter voorkoming van discriminatie of herstel te ondernemen