Wie kan bij ons terecht?
In leefgroep Do kunnen er jongens en meisjes terecht die erkend zijn als ‘Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdeling (NBMV)’ door Fedasil met een gemiddelde leeftijd van 15 à 16 jaar. Zij kunnen maximaal verblijven tot de leeftijd van 18 jaar.
Over ons
Bij leefgroep Do staat het bieden van opvang, warmte en nabijheid en een veilige thuishaven centraal. We begeleiden de jongere in het proces van zijn migratie, samen met de voogd, de school en betekenisvolle (familiale) personen, we gaan op zoek naar toekomstperspectief en zetten maximaal in op het onderhouden en versterken van de betekenisvolle contacten en het sociale weefsel van de jongere. We leren de jongere vaardigheden en gedrag aan waarmee hij zich (beter) kan handhaven in de samenlevingsvorm en maatschappij waarin hij momenteel vertoeft en zoeken waar nodig extra ondersteuning om het trauma waar de jongere mee leeft, te verwerken. Gelet op de leeftijd van jongeren zetten we maximaal in op zelfstandigheid en zelfredzaamheid in onze samenleving.
De pedagogische aanpak steunt op groepswerking gecombineerd met een sterk individuele benadering. De jongere bevindt zich steeds in een flexibel gestructureerde pedagogische context door een continue aanwezigheid van een of meerdere begeleider(s). Deze leert de jongere intern verantwoordelijkheid op te nemen over zijn dagdagelijks functioneren (opstaan, hygiëne, tafelsituaties, samen ontspannen…) en in het samenleven met medebewoners, begeleiding, context.
Jongeren leven in een herhalend dag- en weekschema: elke dag kenmerkt zich door een ochtend, een dagdeel, een avond en een nacht. Tijdens weekends, vrije schooldagen en vakanties investeren we in recreatieve en socio-culturele activiteiten. Jongeren worden gestimuleerd om extern een hobby te zoeken en op binnenlands kamp te gaan met externe organisaties, naast de vakantie met de leefgroep.
We maken contact met betekenisvolle figuren voor de jongere maximaal mogelijk, via telefoon, internet en face-to-face contact en begeleiden deze contacten zowel intern al extern. Daarnaast gaat de begeleiding actief op zoek naar mensen die betekenisvol willen en kunnen zijn voor de jongeren. We investeren in vrijwilligers die bereid zijn jongeren betekenisvolle opvang en/of activiteiten aan te bieden..
Tijdens alle dagdagelijkse handelingen en specifieke activiteiten staan naast het bieden van perspectief enerzijds, ook het leren verwoorden en hanteren van gevoelens in een respectvol en harmonieus samenleven met anderen centraal.
Alle jongeren worden medisch opgevolgd. Do werkt samen met een huisartsenpraktijk die de jongere opvolgt van bij hun opname gedurende hun verder verblijf en een transcultureel kinderpsychiater voor supervisie, advies of behandeling. Beide artsen verwijzen door naar gespecialiseerde zorg wanneer aangewezen.