Wie kan bij ons terecht?
Adolescente meisjes tussen 16 en 19 jaar kunnen op de Kamertraining verblijven wanneer het samenleven thuis niet vanzelfsprekend is. Via een verblijf kan een terugkeer naar het ouderlijk milieu tot doel gesteld worden of wordt de jongere voorbereid op zelfstandig wonen.
Voor het opstarten van een begeleiding kan er niet rechtstreeks worden aangemeld. Dit wordt geregeld door de intersectorale toegangspoort van de Vlaamse Overheid.
Over ons
De meisjes wonen in individuele studio’s in een gemeenschappelijk gebouw. Er is permanent begeleiding in het gebouw aanwezig.
Het verblijf in de kamertraining biedt naast zorg en ondersteuning naar de ouders ook opvoedkundige zorg voor de jongeren. Dit betekent dat de begeleiding ervoor zorgt dat jongeren zich op alle vlakken zo goed mogelijk ontwikkelen.
Dit betreft zorg voor het emotionele (hoe jongeren zich voelen en uitdrukken), het relationele (hoe jongeren omgaan met leeftijdsgenoten en volwassenen), het cognitieve (hoe jongeren zich verstandelijk ontwikkelen), zelfstandigheid (hoe jongeren leren wat nodig is om later voor zichzelf zorg te dragen).
De jongeren worden getraind in allerlei vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen zoals koken, poetsen, het beheren van administratie en financiën, planning van afspraken buitenshuis, tijdig op school en/of werk geraken enz.
Er wordt gewerkt met een fasesysteem waarbij toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin gepaard gaat met meer privileges en vrijheden. Centraal staat het leren verantwoordelijkheid nemen voor het eigen leven.
Naast het trainen in vaardigheden zijn we ook een huis waarin ook ontspanning belangrijk is. Samen (window)shoppen, samen op uitstap, uitwisselen van ervaringen, of net de tijd nemen voor actie in de vorm van sport of andere activiteiten. Maar ook gewoon samen niets doen en babbelen, maken deel uit van het verblijf.
Zelfstandig wonen betekent voor meisjes in de kamertraining dat ouders en andere mensen des te belangrijker worden. De ouders worden actief betrokken bij het nemen van beslissingen en bij de concrete trainingen.
De begeleiding investeert intensief in samenwerking met ouders zodat de jongere vanuit een gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid begeleid wordt naar volwassenheid.
Wij werken samen met artsen, therapeuten en anderen om over de gezondheid en het welzijn van elke jongere te waken. Aan de kamertraining is ook een psychologe verbonden.
Hoe dit alles verloopt en wat er naar de toekomst nodig is, bespreken en evalueren we met de jongeren, de ouders en andere betekenisvolle mensen met regelmaat.
Alle belangrijke informatie over wat we doen, waarom en hoe we dit doen, alle verwachtingen en afspraken, ieders rechten en verplichtingen, en zoveel andere zaken die van belang zijn, overlopen we met iedereen wanneer we samen voor de opvoeding en het traject naar zelfstandigheid van een jongere instaan.



