Wie kan bij ons terecht?
Meisjes tussen 12 en 18 jaar kunnen in leefgroep De Praktijk verblijven wanneer moeilijkheden in de thuissituatie of in de reguliere hulpverlening zo complex zijn dat een oplossing tijd én (tijdelijk) een andere omgeving en aanpak vraagt.
Het verblijf in De Praktijk is voor een termijn van 6 maanden.
Voor het opstarten van een begeleiding kan er niet rechtstreeks worden aangemeld. Dit wordt geregeld door de intersectorale toegangspoort van de Vlaamse Overheid.
Over ons
Het doel van de begeleiding is dat de jongere door een gestructureerde, sterk geïndividualiseerde aanpak, een leven kan leiden in het eigen gezin of een andere omgeving.
Naargelang de moeilijkheden en mogelijkheden, zal de begeleiding ingevuld worden via een werking in de leefgroep, een dagbegeleiding of enkel een gezinsondersteuning.
Wanneer aangewezen en haalbaar, kan de jongere onder strikte opvolging naar school gaan, werken of tijd doorbrengen buiten de leefgroep.
Het verblijf in De Praktijk biedt naast ondersteuning naar en zorg voor de ouders ook opvoedkundige zorg voor de jongeren. Dit betekent dat de begeleiding er voor zorgt dat jongeren zich op alle vlakken zo goed mogelijk ontwikkelen.
Dit betreft zorg voor het emotionele (hoe jongeren zich voelen en uitdrukken), het relationele (hoe jongeren omgaan met leeftijdsgenoten en volwassenen), het cognitieve (hoe jongeren zich verstandelijk ontwikkelen, zelfstandigheid (hoe jongeren leren wat nodig is om later voor zichzelf zorg te dragen).
In de leefgroep hebben jongeren een dagstructuur zoals ze dat thuis ook zouden hebben. Dat betekent dat ze na het ontbijten, naar school gaan of aan de dagbesteding deelnemen, een vieruurtje nemen, studeren, fijne dingen samen en apart doen, Tv-kijken, gamen… Er is ruimte voor sport en spel, we doen waar mogelijk uitstappen en hebben fijne babbels.
Wij waken in het bijzonder over een goede nachtrust, gezond én lekker eten en het leren op een fijne manier samen te leven.
Waar mogelijk zal daarbij ons doel zijn de verantwoordelijkheid zo snel als haalbaar terug over te dragen aan de ouders of de toekomstige hulpverleners hierbij te betrekken.
Wij werken samen met artsen, therapeuten en anderen om over de gezondheid en het welzijn van elke jongere te waken. Aan De Praktijk is ook een psycholoog verbonden.
Hoe dit alles verloopt en wat er naar de toekomst nodig is, bespreken en evalueren we met de jongeren, de ouders en andere betekenisvolle mensen met regelmaat.
Alle belangrijke informatie over wat we doen, waarom en hoe we dit doen, alle verwachtingen en afspraken, ieders rechten en verplichtingen, en zoveel andere zaken die van belang zijn, overlopen we met iedereen wanneer we samen voor de opvoeding en het traject van een jongere instaan.