Wie kan bij ons terecht?
Contextbegeleiding wordt aangeboden aan alle gezinnen met kinderen tussen de 0 en de 18 jaar waar er sprake is van een verontrustende opvoedingssituatie. Deze verontrusting kan een gevolg zijn van gezins-gebonden en/of kind-gebonden problemen.
Wat doen we?
MultiDimensionele FamilieTherapie (MDFT) is een erkend behandelprogramma. Het biedt hulp aan jongeren met uiteenlopend, vaak meervoudig probleemgedrag. MDFT is ontwikkeld door CTRADA (Center for Treatment on Adolescent Drug Abuse van de Universiteit van Miami, www.mdft.org / www.mdft.nl )
Doelgroep
MDFT is bestemd voor jongeren van 12 tot 18 jaar die problemen hebben op het gebied van middelenmisbruik, en/of spijbelen of crimineel gedrag vertonen.
Om voor MDFT in aanmerking te komen moet een jongere een actieve of een te activeren gezinsband hebben. Hij hoeft niet thuis te wonen, maar moet wel regelmatig contact hebben met zijn ouders of andere familieleden.
Doel
Doel van MDFT is de jongere te helpen een leven te leiden waarin probleemgedrag verdwijnt of afneemt en bevredigende maatschappelijke participatie mogelijk wordt.
De therapeut streeft naar verbetering van het functioneren van de jongere in het gezin, op school of werk en in de buurt, en naar bevordering van leeftijdsadequate vrijetijdsbesteding en gezonde relaties met leeftijdgenoten.
Het behandelprogramma richt zich op vier kerngebieden (domeinen) in het leven van een jongere: de jongen of het meisje zelf, de ouders, het gezin en externe sociale systemen (verbanden), zoals school, werk en vrije tijd.
MDFT is dus gezinstherapie met voelhoorns naar de wereld buiten het gezin.
Duur en sessies
MDFT duurt 3 tot 7 maanden, afhankelijk van de zwaarte van de problematiek.
MDFT werkt met een hoge contactfrequentie: twee tot drie sessies per week, soms meteen na elkaar. Verder heeft de therapeut een paar keer per week via telefoon, mail of andere sociale media contact met de jongere en daarnaast met de ouders.
Er zijn vier soorten sessies: met de jongere alleen, met de ouders alleen, met de jongere en ouders samen (gezin), en tot slot ook met derden erbij, zoals een mentor van school, een vriend of een jeugdreclasseringwerker.